Sosyal Medya

Dünya

İngiltere’de kritik AB referandumu bugün

Birleşik Krallık (İngiltere) bugün AB’de kalıp kalmama konusunda referanduma gidiyor. 46.5 milyon seçmenin bulunduğu İngiltere’de sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.



Avrupa BirliÄŸi, 60 yıllık tarihinde en zorlu günlerinden birini yaşıyor. Birlik tarihinde ilk kez bir üye ülkede, üyelikten ayrılma seçeneÄŸi oylanıyor. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, geçen yıl genel seçimlerde seçmenine söz verdiÄŸi gibi ülkenin 43 yıldır süren AB üyeliÄŸini bugün referanduma sunuyor. Son kamuoyu yoklamaları, “Hayır” oylarının “Evet” oylarının birkaç puan üzerinde olduÄŸu gösteriliyor. Ancak son 2 seçimde kötü sınav veren Ä°ngiliz kamuoyu, araÅŸtırma kuruluÅŸlarının sonuçlarına kuÅŸkuyla yaklaşıyor. Ä°ngiltere halkı, bugünkü oylamada AB’den ayrılmaya “Evet” de dese “Hayır” da dese Avrupa için önemli sonuçlara yol açacak.

CAMERON GÄ°DECEK MÄ°?

Referandumda hangi sonuç çıkarsa çıksın Ä°ngiliz ve Avrupa siyasetinde önemli sonuçlar doÄŸuracak. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron’ın siyasi geleceÄŸi belirsizliÄŸe düşecek. Cameron, ÅŸubat ayında Brüksel’deki AB zirvesinde birlik liderlerinden Ä°ngiltere’nin istediÄŸi ayrıcalıklardan büyük bölümünün sözünü kopardıktan sonra dün son saatlere kadar ülkenin AB’den ayrılmaması yönünde kampanya yürüttü. Cameron, dün Ä°ngiliz halkını “ülkenin geleceÄŸini belirsizliÄŸe atmaması” yönünde uyardı ve referandumda “Hayır” oyu istedi. Ancak Cameron sandıktan “Hayır” oyu çıksa da böyle bir önemli konuyu referanduma götürdüğü ve Muhafazakâr Parti içinde bölünmeye yol açtığı için eleÅŸtirilerin hedefinde. Cameron’ın, istifa etmezse parti içi muhalifleri tarafından uzaklaÅŸtırılması yüksek bir ihtimal.

İNGILTERE İKİYE BÖLÜNDÜ

AB oylaması, Ä°ngiltere’de siyasette olduÄŸu kadar toplumun her kesiminde bölünmelere yol açtı. Görüş farklılıkları, siyasi partiler içinde de yaÅŸanıyor. iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin lideri David Cameron “Hayır” kampanyası yürütürken, partinin kurmayları AB’den çıkışı savunuyor. Muhafazakâr Parti’nin önde gelen isimleri arasında bulunan Cameron’ın yakın dostu eski Londra Belediye BaÅŸkanı Boris Johnson bile oylamada karşı tarafta yer aldı. Johnson, önceki akÅŸam BBC’de yayınlanan münazarada, halefi olan İşçi Partili Londra Belediye BaÅŸkanı Siddiq Khan’a karşı AB’den ayrılmayı savunurken, “Cuma günü Ä°ngiltere’nin bağımsızlık günü olacak” dedi. Johnson dün de “Bugün iÅŸlemeyen AB sisteminden kaçmanın zamanıdır” diye konuÅŸtu. Benzeri durum anamuhalefetteki İşçi Partisi’nde de yaÅŸanıyor. Parti tabanında AB’den ayrılmama yönünde irade kamuoyu yoklamalarına yansırken, partinin baÅŸkanı Jeremy Corbyn, önceki gün “Ben AB âşığı deÄŸilim” diyerek ÅŸaÅŸkınlık yarattı. Londra’nın yeni belediye baÅŸkanı Siddiq Khan ise Wembley Arena’da yapılan BBC münazarasında, birçok AB kurumunda Ä°ngilizlerin çalıştığını, çokuluslu ÅŸirketlerin Avrupa merkezlerini “Ä°ngiltere AB üyesi olduÄŸu için” Londra’ya kurduÄŸunu hatırlatıp AB üyeliÄŸini savundu. Aşırı saÄŸcı Ä°ngiltere Bağımsızlk Partisi ülkenin AB’den ayrılmasının yılmaz savunucusuyken, Ä°skoç milliyetçisi Ä°skoçya Ulusal Partisi dün “AB üyeliÄŸine evet” açıklamasını yaptı.

‘KRALİÇE AYRILMA YANLISI’ Ä°DDÄ°ASI

Ãœlke kritik referanduma giderken, Ä°ngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in tercihine iliÅŸkin bir iddia ortaya atıldı. The Sun Gazetesi, dün kraliçenin AB’den ayrılma taraftarı olduÄŸunu ileri sürdü. Gazetenin kraliyet ailesinin biyografi yazarı Robert Lacey’e dayandırdığı haberine göre, Kraliçe 2’nci Elizabeth, geçen hafta yakın dostları ve aile üyelerini Buckingham Sarayı’na çağırarak referanduma iliÅŸkin görüşlerini sordu. Lacey’e göre, kraliçe yemek masasında “Bana lütfen Ä°ngiltere’nin AB’de kalması için 3 iyi neden gösterin” dedi. Masada kraliçe, “Hislerim Ä°ngiltere’nin AB’den çıkması yönünde” ifadesini de kullandı. Buckingham Sarayı, habere iliÅŸkin açıklama yapmadı. Kraliçenin AB üyeliÄŸinden ayrılmayı destekleyerek ayrılıkçı Ä°skoçları karşısına almaktan çekindiÄŸi belirtiliyor. Ä°skoç Ulusal Partisi, daha önce “Ä°ngiltere AB’den ayrılırsa, Ä°skoçya bağımsızlığını yeniden gözden geçirecektir” açıklamasını yapmıştı.

PÄ°YASALAR VE AB’DEN UYARI

Ä°ngiltere’nin AB yol ayrımına girmesi, dünyada da büyük endiÅŸe ile karşılanıyor. Dün ekonomi ve siyaset alanında uluslararası kuruluÅŸ temsilcilerinden uyarı üzerine uyarı geldi. ABD Merkez Bankası BaÅŸkanı Janet Yallen, Avrupa Merkez Bankası BaÅŸkanı Mario Draghi ve merkezi Avrupa’da olan çokuluslu ÅŸirketler, Ä°ngiltere’nin AB’de kalması gerektiÄŸini savunan bildiriler yayınladı. Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi de dün Guardian’da yayımlanan makalesinde, Ä°ngiliz halkına seslenerek, “Bizim hatrımız için deÄŸi kendiniz için AB’de kalmaya oy verin” çaÄŸrısında bulundu.

 

SON DAKÄ°KAYA KADAR TÃœRKÄ°YE'YÄ° TARTIÅžTILAR

Ä°ngiltere’de AB’den ayrılma yanlıları, kampanya süresi boyunca “Türkiye’nin AB’ye üye olmasını” Ä°nglitere için büyük bir tehdit olarak sundu. Onların kampanyalarına yanıt veren AB taraftarı BaÅŸbakan Cameron ve diÄŸer liderler de “Türkiye AB üyesi olmayacak” diyerek ülke taraftarlarını AB taraftarlarını “teskin etmeye” çalıştı. Bu yöndeki son açıklama, önceki gün Londra’nın ilk Müslüman belediye baÅŸkanı Siddiq Khan’dan geldi. Khan, BBC’nin münazarasında soru üzerine “EndiÅŸe edilecek bir durum yok, Türkiye AB’nin eÅŸiÄŸinde deÄŸil” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.